Er komt waarschijnlijk een norm en een keurmerk voor het gebruik van compost in ligbox- en vrijloopstallen. Dat stelt Albert Dortmans van compostleverancier Orgaworld. Hij werkte mee aan een onderzoek naar de risico’s van het gebruik van compost in melkveestallen.
Onderzoek toonde eind vorig jaar de risico’s aan op schadelijke bacteriën in de melk door
het gebruik van compost in het ligbed van koeien. Op diverse bedrijven die compost gebruiken, bleken tot 100 keer meer hittebestendige bacteriesporen in de tankmelk voor te komen. Dit kan leiden tot het bederf van zuivelproducten.
Na de uitkomsten van het onderzoek in het najaar van vorig jaar adviseerde de Nederlandse Zuivel Organisatie aan melkveehouders om geen compost meer te gebruiken. Er werd niet besloten tot een verbod. Wel vroeg de NZO aan de leveranciers van compost om hun producten te verbeteren en nader te onderzoeken. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten worden eind deze maand gepresenteerd. Een tussenrapportage is al besproken met de NZO. Volgens Dortmans, die de werkgroep rond het onderzoek leidde, komt er een voorstel om een maximumnorm in te voeren voor hitteresistentie bacteriën in een partij compost. De NZO staat hier volgens hem positief tegenover.
De compostleveranciers willen tevens een keurmerk instellen voor compost. Het betekent dat zuivelbedrijven van melkveehouders kunnen eisen dat ze alleen nog compost met een keurmerk inkopen en gebruiken. Dortmans stelt dat het goed mogelijk is om de compost zo te bewerken dat het aantal hittebestendige bacteriesporen in het product beneden de gestelde norm voor strooisel blijft. Dat kan via hittebewerkingen of door een partij te laten narijpen.
Bron: Nieuwe Oogst